– Minusta valmistelut ovat oikein hyvin mallillaan ja vetovastuussa olevilla henkilöillä into päällä. Markkinointia on tehty todella isosti, ja tämän panostuksen soisi poikivan tulosta, toteaa Suomen Suunnistusliiton kilpailunvalvoja Tapani Koskela. Hän kävi Tahkolla katsastamassa Fin5 Kuopio-Tahko 2019 -suunnistusviikon järjestelyiden etenemistä. Hän oli tyytyväinen näkemäänsä ja kuulemaansa. Esimerkiksi jo hyvin aikaisessa vaiheessa toteutettu ratamestariseminaari kertoo Koskelan mielestä organisaation vahvasta työskentelystä tapahtuman eteen.

Toki löydettiin tarkastuksessa sellaisiakin kohtia, joihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota.
– Toivon huolellista paneutumista erityisesti lasten sarjojen ratojen suunnitteluun, jotta niistä saadaan jokaiselle ikätasolle sopivat. Etenkin Tahkon maasto on tässä suhteessa haasteellinen, huomautti valvoja. Ratamestariryhmä ottaa valvojan huolen huomioon ja lupaa paneutua asiaan mitä tarkemmin.

Fin5 Kuopio-Tahko 2019 kilpailunjohtajan Hanna Väätäisen mukaan Fin5 -suunnistusviikon järjestävän organisaation ja seuran tulee tehdä tiivistä yhteistyötä valvojan kanssa. – Koskelan kokemusta valvojana kannattaa herkällä korvalla kuunnella ja ottaa vinkit vastaan. Järjestelyt ovat hyvin hoidossa kartoitus- ja ratamestarityössä sekä markkinoinnissa. Näitä myös valvoja on kiitellyt, toteaa Hanna.

 

Tahkon alue tarjoaa suunnistusviikolle todella hyvät puitteet

Tahkon alue tarjoaa paljon, jollei jopa runsaasti, muutakin ohjelmaa koko viikon ajaksi. Myös Tapani Koskela kehuu Tahkon puitteita muuhun ohjelmatarjontaan sopiviksi – suunnistusviikko kun on samalla myös lomaviikko.
– Suunnistusviikon yhteydessä kisattu suunnistajien golfmestaruuskilpailu on ollut hiipumaan päin. Nyt se toivottavasti saadaan uuteen vauhtiin, kun kenttäkin on vieressä, Tapani pohtii. Hän pitää hyvänä järjestäjien yhteistyötä Tahkon alueen yritysten kanssa, jolloin esimerkiksi golfkilpailu tai muu ohjelmatarjonta ei jää pelkästään kisajärjestäjien harteille.

Kilpailunjohtaja lupaa, että yhteistyötä alueen yritysten kanssa tiivistetään edelleen tulevan syksyn ja ensi vuoden aikana. Myös ehdotetut kisatanssit saavat kilpailunjohtajan kannatuksen. – Jospa Tahkollakin saataisiin tanssit pystyyn ja pistettäisiin jalalla koreasti myös parketilla, nauraa Hanna.

-Järjestelyjen painopiste on tällä hetkellä eri toimintojen yhteensovittamisessa. Myös talkoolaisten rekrytointi on tärkeää. Tekemistä riittää, mutta Kuopion Tahko antaa suunnistusviikolle erinomaiset puitteet, kiteyttää Fin5 2019 kilpailunjohtaja Hanna.

Koskela uskoo, että tapahtuman hyvä markkinointi vetää väkeä Tahkolle, vaikka kilpailulisenssin lunastaneiden suunnistajien määrä onkin Suomessa laskussa. Toisaalta kasvanut kuntosuunnistusbuumi ei näytä laantumisen merkkejä. Lisäksi kilpailunjohtaja Hanna Väätäinen muistuttaa, että tapahtuman kansainväliseen markkinointiin on panostettu paljon. – Odotukset ovat kovat ulkomaisten osanottajien saamiseksi Tahkolle, toteaa Hanna.

 

Valvojalla pitkä kokemus

Tapani Koskelan virallinen titteli suunnistusviikon suhteen on TA eli Suomen Suunnistusliiton virallisesti nimeämä tekninen asiantuntija. Hänen tehtävänään on valvoa, seurata, neuvoa, kommentoida ja tarpeen tullen puuttua tapahtumaa koskeviin asioihin ennen ja jälkeen tapahtuman kuin myös sen aikana. Tapani ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, häntä voisi tituleerata tehtävässään konkariksi. Tämä on jo kuudes suunnistusviikko, jota hän valvoo.

Tapani Koskela päätyi asiantuntijan tehtävään, kun edellinen TA luopui tehtävästä. Tapanilla oli myös tehtävään vaadittavaa kokemusta.
– Suunnistusliitolla on periaate, jonka mukaan niin Jukolan viestin kuin Fin5:n valvojalta edellytetään kyseisen tapahtuman järjestämiskokemusta. Edeltäjäni Fin5 -suunnistusviikon TA:na oli Unto Kanerva, joka ilmoitti haluavansa vetäytyä ”eläkkeelle” tästä tehtävästä ja saattoi ehdottaa minua seuraajakseen. Nyt muistelen – ja silloin ei ole ihan varmuutta muistojen oikeellisuudesta – mutta Palmin Petterin (SSL:n tapahtumapäällikkö) kanssa keskustelin tovin ennen suostumista. Itse olin vuoden 2009 Fin5-suunnistusviikon järjestelytoimikunnan vetäjä Hämeenlinnassa, joten tätä kautta yksi vaatimus täyttyi, muistelee Tapani.

TA:n tehtävä vaati tekijältään paljon aikaa ja vaivaa. Tapani Koskela kuitenkin löytää syitä, miksi hän jaksaa vuodesta toiseen tehtäväänsä hoitaa. – Suunnistusviikko on ollut minulle toimiva katko työstä lomalle siirryttäessä ja työasiat ovat kerrasta jääneet pois mielestä. Tunnen myös tyytyväisyyttä, mikäli olen voinut auttaa järjestäjiä hyvän tapahtuman luomisessa.

Mutta mikä on valvojan paras muisto Fin5 -suunnistusviikoista? – Jos näitä nyt jonoon pitää laittaa, niin kyllä oma Fin5 vuonna 2009 nousee tässä rankissa korkeimmalle sijalle. Jokaiselta Finiltä on kuitenkin jäänyt muistoihin monia hyviä asioita ja hilpeitä kokemuksia.

Kirjoittanut Hanna Leppävuori