Uutiset

Kohti Kuusamoa, mutta välillä voi piipahtaa Rovaniemellä

Fin5 Kuopio-Tahko 2019 -suunnistusviikko on päättynyt.

Ensi kesänä Fin5 järjestetään Kuusamon ja Posion maisemissa. Tarjolla on jälleen viisi suunnistuspäivää. Ensi vuonna kaikki osakilpailut ovat maastokilpailuja. Kilpailukeskuksia on kaksi ja kisakylä sijoittuu Rukan matkailukeskukseen. Tarjolla on koillismaalaista vaaramaastoa, hyväkulkuista ja avointa.

Fin5 2020 toivottaa kaikki suunnistuksen ystävät tervetulleiksi Koillismaalle.

Mutta jos ennen sitä suunnistuttaa, niin Napapiiri-Jukolan väellä on terveisiä Fin5-suunnistajille.

”Ensi kesään kannattaa kerätä hyvä porukka ja suunnistaa Rovaniemelle eksoottiseen Jukolan viestiin. Moni on jo kertonut, että Napapiiri-Jukolassa voisi uskaltautua yöosuudelle, sillä näin valoisaa pimeää ei ole tarjolla pitkään aikaan. Jukola on viikkoa ennen juhannusta, joten siitä on hyvä jatkaa samalla kertaa juhannusviikon viettoa yöttömän yön maisemissa.

Nyt siis suunnitelmat ja porukka kasaan! Ilmoittautuminen alkaa joulukuun alussa. Esimerkiksi 6.12. on hyvä päivä ilmoittautua.”

Avoimien sarjojen arvonta, 5. päivän voittajat

Suunnistusviikon 5. päivän avoimien sarjojen sulkeuduttua suoritettiin arvonta päivän osallistujien kesken. Voittajat sarjoittain ovat:

A-pitkä: Rantoja Jarkko, Paimion Rasti
A-lyhyt: Saramäki Sanni
B-pitkä: Vesterinen Timo, Tampereen Pyrintö
B-lyhyt: Rosenblad Nina, Karjaan Ura
C-pitkä: Heikkilä Minna
C-lyhyt: Kuula Raija
Perhe RR: Immonen Tuomas, Hämeenlinnan Suunnistajat

Pyydämme voittajia ilmoittamaan palkinnon toimitusosoitteen Sami Hämäläiselle, sami.hamalainen76@gmail.com.

Kiitos osallistumisesta!

Navin Joonas Ahola nousi yllätysvoittoon, Sofia Haajanen selvä ykkönen naisissa

Takaa-ajot tarjosivat jännitettävää

Fin5-suunnistusviikko huipentui perjantain takaa-ajoihin. Miesten pääsarjassa odotettiin voittokamppailua Novikovin veljesten kesken, mutta nelossijalta lähtenyt Navin Joonas Ahola tuli takaa tuulispäänä ja nappasi kokonaiskilpailun voiton.

Naisten pääsarjan voittoon juoksi ykkösenä matkaan lähtenyt SK Pohjantähden Sofia Haajanen. Vaikka jo lähdössä Haajaselle tuli muutaman sekunnin sekaannus karttojen kanssa, oli hän lopulta aivan ylivoimainen. Haajanen totesi kisan jälkeen, että rata vaati tarkkuutta ihan koko ajan ja herpaantua ei saanut. ”Erittäin vaativia rinnerasteja ja paljon ylöspäin kavuttavaa. Pitkällä ylämäkiosuudella päätin, että yhtään kävelyaskelta ei oteta”, kertasi Haajanen kisan vaiheita. Kakkoseksi suunnisti Paimion Rastin Inga Dambe ja kolmanneksi tuli Kooveen Karoliina Ukskoski. Neljäs oli Kooveen Miia Niittynen ja viides Hiidenkiertäjien Julia Novikova.

Valentin Novikov ja Joonas Ahola vertailivat reitinvalintojaan

Sofia Haajanen sai tehdä maalileimauksen rauhassa

Miesten sarjan voittaja Joonas Ahola lähti takaa-ajoon neljäntenä lähes 3.30 kärjen jäljessä. ”Valentin Novikovin selän sain näkyviin pitkällä rastivälillä ja sitten vain yritettiin roikkua näköetäisyydellä”, kertoi Ahola maalissa. ”Vallu sitten lisäsi vauhtia, kun huomasi minun olevan lähellä. En täysin pystynyt vastaamaan, joten päätin tehdä jälleen vain omaa suoritusta.” Valentin Novikoville tulikin sitten paha virhe viimeiselle rastille ja Ahola pääsi ohi. Maalissa miesten välistä eroa oli 47 sekuntia. Kolmas oli Hiidenkiertäjien Leonid Novikov, neljäs Tampereen Pyrinnön Teemu Eerola ja viidenneksi nousi voittajan kaksoisveli Navin Topias Ahola.

”En todellakaan lähtöhetkellä elätellyt toiveita voitosta”, kertoi Ahola kisan jälkeen. ”Nyt kuitenkin tuli elämäni tähän mennessä teknisesti puhtain suoritus.” Aholalla on tällä hetkellä menossa harjoituskausi ja syksyllä tähtäin on päästä Suomen maailmancupjoukkueeseen.

Rastirallallaa

Rastirallin teltalla Ilpo Pasanen odotti vaimoaan ja tytärtään ”maaliin” tehtäväradalta. Karkki-Rastia edustava Ilpo on Fin5-viikolla käynyt kuntosuunnistusradoilla. ”Kuntosuunnistus on hyvä vaihtoehto, kun on pienten lasten kanssa liikkeellä. Voi itse rytmittää päivää”, summasi Ilpo.

Tytär oli käynyt joka päivä rastirallissa ja tänä aamuna ensimmäinen kysymys oli ollut, milloin rastiralli alkaa.

Perhe on käynyt suunnistusviikoilla aikaisemminkin. Tahkolla hyvää on ollut oheistekeminen lapsiperheille. Hieno leikkikenttä on tullut tutuksi ja kotieläinpihassakin on käyty. Kun majoitus on ollut aivan Tahkon ytimessä, niin paikkoihin on päässyt kävellen.

Kaikkiaan rastirallia on käynyt kiertämässä yli 60 perhettä.

Palautekysely

Palautekyselyyn pääset tästä.

Avointen sarjojen arvonnan voittajat – 4. päivä

Neljäntenä kilpailupäivänä arpa suosi seuraavia avoimen sarjan osallistujia:

A-pitkä: Korhonen Tomi, Hyvinkään rasti
A-lyhyt: Pasanen Teemu
B-pitkä: Pärnä Hanna, Paimion Rasti
B-lyhyt: Kreko Seija
C-pitkä: Saari Helmi, SiiRa
C-lyhyt: Karamo Tarja
Perhe-RR: Järvinen Tuuli

Onnea voittajille! Palkinnot voi noutaa avointen sarjojen infosta perjantaina klo 9 alkaen.

Ruotsalaisethan sen keksivät

Fin5-suunnistusviikon ohessa on käyty myös tarkkuussuunnistuksen kilpailuja.

Tuomo Markelinin mielestä tarkkuussuunnistuksessa on parasta mahdollisuus osallistua pyörätuolilla. Markelin oli ennen tarkkuussuunnistusuraansa pikkupoikana hieman vaeltanut. Silloin hän oli oppinut käyttämään karttaa ja kompassia.

Tuomo Markelin

Tuomo aloitti tarkkuussuunnistuksen harrastamisen 2008. Hän on kuulunut useista EM- ja MM-kisoista mitaleita saaneeseen Suomen maajoukkueeseen. Suomi on kaikkien aikojen kansainvälisessä mitalitilastossa toisena Ruotsin jälkeen. Laji on ollut varsin eurooppalainen ja vasta ensi vuonna MM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaan Euroopan ulkopuolelta.

Laji on kehitetty 1970-luvulla Ruotsissa alkujaan vammaisurheiluksi. Nykyään lajia harrastetaan yleislajina, johon osallistutaan sekä pyörätuolilla että kävellen.

Tuomo Markelinilla on yksi toive, voisi sanoa jopa unelma, että tarkkuussuunnistus tulevaisuudessa olisi paralympialaji.

Tahkon MoBo julkaistu

Tahkon lomakylään on tehty mobiilisuunnistusrata.  Mukaan tarvitset vain älypuhelimen, joka toimii karttana, tallentimena ja kompassina. Rastipisteet on suunniteltu siten, että liikkuminen onnistuu yleisiä kulkuväyliä pitkin. Muista kunnioittaa alueen kiinteistöjen yksityisyyttä.

Suunnistusliiton artikkelista voit lukea lisää MoBo-suunnistuksesta.

INOV8-liigan osakilpailu tarjosi haastavaa maastoa Tahkon rinteillä

FIN5-suunnistusviikon yhteydessä suunnistettiin torstaina nuorten kansallisen Inov8-liigan osakilpailu, jossa pisteitä jaettiin H- ja D- 16/18 ja 20 -vuotiaiden sarjoissa. Tahkon maastossa käyty kisa tarjosi haastavia rastipisteitä, joissa moni suunnistaja sai taituroida kartanluvun kanssa.

H20- sarjan voittoon suunnisti Tampereen Pyrinnön Mikko Eerola, jolle Valkeakosken Hakan Aaro Aho hävisi reilun minuutin. Kolmanneksi tuli Lassi Vaismaa Jämsän Retki-Veikoista, reilut neljä minuuttia Eerolan takana.

Mikko Eerola Tampereen Pyrintö

D20E -sarjan voittaja, Tampereen Pyrinnön Lotta Eerola, kommentoi

radan olleen hyvä ja omasta mielestä torstain kisa meni ihan kivasti.

Radalla oli haastavia rastipisteitä, joista osa niin hyvin piilossa, että vaikka itse olikin melko lähellä rastia, ei sitä silti huomannut. Ennen kisaa tehty taktiikka oli päästä alle minuutin virheillä.

Rinnemaasto tarjosi Lotalle haasteita: ”Alamäkeen tuleminen oli haastavaa, kun ei kuitenkaan voinut päästää hana auki. Kerran ajauduin rinteessä liian alas, kun ei oikein ylhäältä hahmottanut rinnettä”, Eerola kertasi suoritustaan.

INOV8-liiga ei mennyt Eerolalta keväällä ongelmien takia hyvin, mutta nyt tuli hyvin pisteitä. Tästä tulikin sopivasti boostia loppukauteen.

”Ehkä liigan päättävään takaa-ajoon saa hyvät asetelmat sittenkin”, Lotta mietiskeli.

D20 -sarjassa toiseksi sijoittunut Kalevan Rastin Siiri Silvennoinen tuli maaliin 44 sekuntia Eerolan perässä ja kolmanneksi sijoittui Vaasan Suunnistajien Satu Tuomisto.

H18E -sarjan voittaja Samuli Peltola Jämsän Retki-Veikoista totesi tehneensä paljon pieniä virheitä.

”Haastava maasto. Välillä kun tarkkaavaisuus herpaantui, niin huomasi olevansa aivan muualla kuin piti olla”. Peltola pohdiskeli ja kertoi panostavansa vielä syksyn osalta SM-kisoihin.

Toiseksi sijoittunut Aaro Ojala Kouvolan Suunnistajista hävisi Peltolalle 46 sekuntia ja kolmanneksi sijoittunut Eetu Korhonen kaksi minuuttia.

JRV:n Samuli Peltola H18E

Inov8-liigan osakilpailun kolmen kärki sarjoittain:

H20E

 1. Mikko Eerola, Tampereen Pyrintö, 29:15
 2. Aaro Aho, Valkeakosken Haka, 30:28 (+1:13)
 3. Lassi Vaismaa, Jämsän Retki-Veikot, 33:33 (+4:18)

D20E

 1. Lotta Eerola, Tampereen Pyrintö, 31:31
 2. Siiri Silvennoinen, Kalevan Rasti, 32:15 (+44)
 3. Satu Tuomisto, Vaasan Suunnistajat, 35:36, (+4:05)

H18E

 1. Samuli Peltola, Jämsän Retki-Veikot, 31:11
 2. Aaro Ojala, Kouvolan Suunnistajat, 31:57 (+46)
 3. Eetu Korhonen, SK Vuoksi, 33:11 (+2:00)

D18E

 1. Mikaela Karjalainen, Jämsän Retki-Veikot, 30:10
 2. Anna Goman, SK Pohjantähti, 30:50, (+40)
 3. Liisa Peltonen, Kouvolan Suunnistajat, 31:16 (+1:06)

H16E

 1. Riku Gröhn, Tampereen Pyrintö, 24:57
 2. Santeri Kirjavainen, Kuopion Suunnistajat, 29:03 (+4:06)
 3. Kasperi Tamminen, Luumäen Rasti, 33:38 (+8:41)

D16E

 1. Eeva-Liina Ojanaho, Ounasvaaran Hiihtoseura, 27:52
 2. Jenny Ojala, Koovee, 31:22, (+3:30)
 3. Iina Koskela, Vetelin Urheilijat, 31:29 (+3:37)

 

Taistelu Fin5-suunnistusviikon kokonaiskilpailun voitosta kiristyi entisestään

Jälleen uudet voittajat pääsarjoissa

Tahkon rinteillä suunnistettu suunnistusviikon neljäs osakilpailu toi jälleen uudet nimet ykkösiksi pääsarjoissa. Keskimatkan kilpailussa naisten ykkönen oli Paimion Rastin Inga Dambe ja miesten Tuomas Heikkilä Helsingin Suunnistajista. Perjantain takaa-ajoon saatiin myös erittäin jännittävät asetelmat.

Tuomas Heikkilä piti kovinta vauhtia miesten sarjassa.

Inga Dambe vauhdissa Tahkon rinteillä

Dambe oli tänään kakkoseksi tullutta Hiidenkiertäjien Julia Novikovaa 30 sekuntia ja kolmosta SK Pohjantähden Sofia Haajasta 56 sekuntia nopeampi. Miesten voittaja Heikkilä oli puolestaan Vehkalahden Veikkojen Samu Heiskaa 52 sekuntia ja Hiidenkiertäjien Valentin Novikovia 1.49 edellä.

Huomiseen pitkän matkan takaa-ajoon pedattiin mielenkiintoiset lähtökohdat. Naisten sarjassa kokonaiskilpailun johdossa oleva Sofia Haajanen lähtee liikkeelle 36 sekuntia ennen Inga Dambea. Kooveen Miia Niittynen lähtee 15 sekuntia Damben jälkeen. Kooveen Karoliina Ukskoski on vielä iskuetäisyydellä ollen 4.35 Haajasta jäljessä. ”Pakko lähteä rauhallisen tarkasti tekemään omaa suoritusta, sillä näissä maastoissa virheiden korjaaminen kestää ikuisuuden”, totesi Haajanen tämän päivän kilpailun jälkeen.

Miesten pääsarjassa Leonid Novikov lähtee pitkän matkan kisaan 37 sekunnin etumatkan turvin ennen vanhempaa veljeään Valentin Novikovia. Hiidenkiertäjien kaksikon takaa Tahkon rinteille rynnistää Tampereen Pyrinnön Teemu Eerola vain 1.51 johtavan jäljessä. Mikkeliläisen Navin Joonas Ahola on puolestaan 3.24 kärkeä jäljessä. Tämän päivän voittaja Helsingin Suunnistajien Tuomas Heikkilällä on kärkeen eroa 8.34.