Fin5:n kuntoinfoon panostetaan

Kuntosuunnistajien määrä suunnistustapahtumissa on kasvanut viime vuosina. Tämän takia tulevalla Fin5-suunnistusviikolla panostetaan kilpasarjojen ohessa avointen sarjojen järjestelyihin. 

Fin5 Kuopio-Tahko 2019 -suunnistusviikolla avoimien sarjojen infosta vastaa Sami Hämäläinen, joka päätyi suunnistuksen pariin lastensa harrastamisen kautta. Hän kertoo, että avointen sarjojen suunnittelu- ja järjestelytyö on aloitettu jo syksyllä 2017 ja nyt valmistelut ovat hyvällä mallilla. Infon hyvä toiminta antaa alkutahdit sujuvalle suunnistusviikolle.

Avointen sarjojen infon päällikön tehtäviin kuuluu muun muassa suunnittelutyötä, rekrytointia ja käytännön asioiden järjestelyä. – Etukäteen pohditaan kaikkea mahdollista mitä voi sattua ja mitä kaikkea tarvitaan aina infoa varten rakennettavista teltoista klemmareihin, Hämäläinen kertoo. – Suunnistusviikon aikana huolehdin, että kaikki toimii eli suunnistajien ilmoittautuminen onnistuu vaivattomasti ja itse suunnistussuoritukseen pääsee mutkattomasti. Hämäläinen korostaa, että avointen sarjojen osallistujille eivät suunnistustapahtumien käytännöt ole välttämättä kovin tuttuja, joten ohjeistukseen ja neuvontaan kiinnitetään huomiota.

Suunnistusviikolle on jo nyt ilmoittautunut osanottajia yli kymmenestä eri maasta. – Pyrimme myös vastaamaan kansainvälisten vieraidemme tarpeisiin. Tämä vaatii infon työntekijöiltä kielitaitoa, Hämäläinen huomauttaa. 

Suunnistusviikon ensimmäisenä päivänä on totuttu näkemään paljon ruuhkaa avointen sarjojen infossa, mutta nyt tähän on pyritty varautumaan mahdollisimman hyvin. Ilmoittautumiskäytäntöjä on parannettu ja laajennettu: esimerkiksi ennakkoilmoittautuminen on mahdollista myös päiväkohtaisesti ja ilmoittautua voi myös suunnistusviikon aattopäivänä ja -iltana kisakylän infossa. Myös erilaisia maksutapoja yritetään mahdollistaa monipuolisesti. 

– Lisäämme infoon kassoja ja varaamme erillisen pisteen liikuntaseteleillä maksaville asiakkaille, Hämäläinen listaa. – Ideaalitilanne olisi, että kenenkään ei tarvitsisi jonottaa yli kymmentä minuuttia ja mieluummin ei ollenkaan. Hämäläisellä on myös mittari infon toiminnan onnistumiselle: – Jos avointen sarjojen infon toiminta ei ole osallistujalla muistoissa päällimmäisenä, olemme todennäköisesti onnistuneet.