Kuva Nuorisocupista 5.5.2019

”Lasten ja nuorten lähtökohdista toteutetut laadukkaat kilpailutapahtumat lisäävät kipinää suunnistuksen harrastamiseen.” Näin opastaa Suomen Suunnistusliiton opas. Miten tämän saa toteutettua suunnistusviikolla, jossa on paljon huomioon otettavia asioita ja tehdään paljon kompromisseja eri toimintojen välillä?

Ensi kesän Fin5-suunnistusviikolla ovat lasten ja nuorten radat olleet valvojien erityisen ”huolenpidon” kohteena. Perusratkaisut oli aika helppo tehdä, mutta yksityiskohtia on hiottu paljonkin ratamestarien kanssa.

  • Vieläkin pähkäilen yhden rastivälin kanssa – mutta onneksi vain yhden. Valvoja kehotti tekemään välille hieman enemmän haastavuutta, kertoo Rautavaaran osakilpailujen lasten ja nuorten ratojen ratamestari Aarne Keurulainen.

Kaikkiaan tämän vuoden Fin5-radat tuovat hyvää ja monipuolista harjoitusta lapsille ja nuorille. Viikon aikana juostaan kolmessa eri maastotyypissä, jolloin lapsen ja nuoren ns. maastopankki karttuu.

Rautavaaran maasto on helppokulkuista ja juuri sopivasti ”polkuverkostoitunutta”, jolloin reitinvalintoihin saadaan vaihtoehtoja. Maastopohja on nopeaa, mutta nuorten sarjoissa tarvitaan jo tarkkuutta sekä taito edellä menemistä. Käyrämuotojen lukemista kannattaa kerrata.

Tahkolla puolestaan laskettelukeskuksen ympäristössä on paljon maamerkkejä, joihin suunnistaja voi tukeutua. Vinkkinä vanhemmille ja muulle seuraväelle;  Tahkon osakilpailujen seuraamisen kannalta kiikari on erinomainen varuste kisaviikolle. Rinteiden maasto aukeaa sen verran, että nuorempien sarjojen kisassa voi välillä havainnoida oman seuran kasvattien kirmaamista.

Tahkon sprintissä voi aamupalalla ehkä yllätyksekseen havaita rastilipun ilmestyneen majoitusmökin keittiön ikkunasta avautuvaan maisemaan. Puuroa lusikoidessa voi sitten miettiä, onko rasti omalla sprinttiradalla ja mistä suunnasta siihen tullaan. Tai sitten voi unohtaa koko asian, ettei mene oma suunnistus ihan pilalle.

Lopuksi vielä hyvä vinkki perheille ja muillekin: polkupyörien mukaan ottamista voi suositella. Mikäli majoitut Tahkolla, on liikkuminen todella helppoa. Pyörillä pääsee helposti myös viikon aikana moneen oheistekemiseen. Tekemistä ja kokemista toki löytyy kauempaakin.

Tervetuloa Tahkolle!